17 soft skill voorbeelden + uitleg: deze soft skills komen veel voor - Soft Skill Trainer (2024)

Inhoudsopgave

Competenties, kwaliteiten, vaardigheden, soft skills. Binnen werkend Nederland lijken al deze termen wel eens uitwisselbaar. Want wat is nou precies wat? We kunnen ons voorstellen dat dit soms verwarrend is.

Om je te helpen bij het vormen van een goed beeld van soft skills hebben we een lijst opgesteld met soft skill voorbeelden die veel voorkomen. En daarnaast vind je bij elke soft skill een uitleg die je meer vertelt over de betreffende soft skill. Zo ontdek je direct wat je aan die specifieke soft skill hebt op de werkvloer.

18 soft skill voorbeelden

Aanpassingsvermogen

Aanpassingsvermogen of flexibiliteit laat zien dat je makkelijk meegaat in veranderingen. Je bent goed in staat om je aan te passen aan een veranderende omgeving, werkwijzen, werktijden of taken en verantwoordelijkheden. En dat is fijn, want ook al is de situatie nog zo dynamisch, jij blijft goed functioneren. Je bedenkt zelf nieuwe manieren om activiteiten uit te voeren en gaat problemen niet uit de weg, maar gaat op zoek naar een oplossing.

Besluitvaardigheid

Ben je besluitvaardig? Dan wil dat zeggen dat je niet bang bent om een beslissing te nemen. Je neemt een beslissing door bijvoorbeeld een discussie aan te gaan of voldoende informatie te verzamelen zodat je de knoop kunt doorhakken. Je weet ook waarom je een besluit neemt. Deze kun je motiveren en je kunt anderen meenemen in je standpunt.

Creativiteit of innovativiteit

Je bent origineel, bedenkt creatieve oplossingen en komt met vernieuwende methoden voor bepaalde werksituaties. Ook ontwikkel je nieuwe werkwijzen. Je bent in staat om creatieve oplossingen aan te dragen die relevant zijn voor jouw functie of voor de organisatie.

Presenteren

Kun je goed presenteren, dan ben je in staat om jouw visie, je mening of je idee duidelijk over te brengen op anderen. Dat doe je op een enthousiaste en overtuigende manier. Je staat zelfverzekerd voor een groep en spreekt duidelijk en makkelijk. Uiteindelijk is het resultaat van jouw presentatie dat je anderen hebt meegekregen in jouw idee of perspectief. Als dat is gelukt kan je met zekerheid zeggen dat jij goed bent in presenteren.

Visionair

Een visionair ziet trends in de markt die van belang kunnen zijn voor zijn of haar eigen functie, voor de organisatie of voor het team. Je bedenk meerdere scenario’s die van toepassing kunnen zijn en bepaald de richting die jullie moeten inslaan voor het beste resultaat. Je bent daarbij onbevangen en staat open voor inspiratie.

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing betekent dat je sterk bent in het omgaan met emotionele situaties. Je hebt je eigen emoties in de hand en laat je niet snel gaan. Je hebt je eigen emoties onder controle en laat je niet beïnvloeden door negativiteit. Omgaan met woede of irritatie is een belangrijke sociale vaardigheid.

Relativeren

Door te relativeren ben je in staat om positiever tegen dingen aan te kijken. Soms wordt het uitgelegd als iets afzwakken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je ziet juist dingen in perspectief. Je gaat terug naar kern van het probleem. Zodat je teruggaat naar de werkelijkheid om vanuit daar een standpunt in te kunnen nemen.

17 soft skill voorbeelden + uitleg: deze soft skills komen veel voor - Soft Skill Trainer (1)

Helikopterview

Een helikopterview hebben of het overzicht bewaren wil zeggen dat jij het overzicht houdt over een werksituatie. Je houdt met gemak verschillende ballen in de lucht. Projecten kunnen langs elkaar, door elkaar en over elkaar heen lopen. Maar jij herkent de grote lijnen én houdt de details in het oog. Af en toe neem een je stap terug om van een afstandje te overzien wat er allemaal gaande is. Zo houd jij het overzicht.

Zelfstandigheid

Zelfstandig werken en eigen planningen en werkzaamheden in de gaten houden. Je bent alert op problemen, kansen en mogelijkheden. Je kunt zelf oplossingen vinden, eigen werk controleren en je laat geen werk liggen. Je bent een doorzetter en zorgt dat het werk gedaan wordt zonder dat je daar perse anderen voor nodig hebt. Je bent iemand die het doel voor ogen houdt en daarop anticipeert.

Verantwoordelijkheid

Je bent je van jouw rol binnen het team of de organisatie bewust. Je weet dat je taken of verplichtingen hebt die jezelf aangaan, maar ook het bedrijf. Daarom vind je het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en te tonen. Jij bent dus punctueel, komt je afspraken na en levert wat je hebt beloofd.

Overtuigingskracht

Een nieuw idee lanceren? Geen probleem. Met jouw energie en enthousiasme, het kunnen ombuigen van weerstand en het ingaan op tegenargumenten heb jij iedereen zo mee. Je kunt met gemak argumenten vinden waar anderen gevoelig voor zijn. Werk je veel voor opdrachtgevers waaraan je nieuwe ideeën moet verkopen? Dan is overtuigingskracht onmisbaar.

Samenwerken

Samenwerken is eigenlijk het succesvol en effectief omgaan met andere mensen. Je werkt samen aan een project of doel. Een goede afstemming is daarbij belangrijk. Elkaar opzoeken, met elkaar communiceren en afspraken maken. Ben je goed in samenwerken dan verbind je het team met elkaar.

Luisteren

Als je goed bent in luisteren dan kun je dat inzetten om kennis te vergaren. Zodat je de onderlinge relaties met anderen kan versterken of bijvoorbeeld om te weten te komen waar anderen zich mee bezig houden. Op die manier kun je de juiste personen samenbrengen en zelf dingen voor elkaar krijgen.

Stressbestendigheid

Ben je stressbestendig dan houd je het overzicht, ook als er tijdsdruk ontstaat. Je bewaart de kalmte en laat je niet leiden door gevoel of emotie. Je overziet de situatie en weet daarnaar te handelen.

Motiveren

Ben je goed in motiveren, dan krijg je anderen in beweging. En je krijgt het voor elkaar dat anderen ook nog eens hun uiterste best doen om het optimale resultaat te bewerkstelligen. Hiervoor heb je inzicht nodig in het doen en laten van anderen. Een combinatie met empathisch vermogen is bijvoorbeeld veel voorkomend bij mensen die goed kunnen motiveren.

Oplossingsgericht

Oplossingsgerichtheid zorgt ervoor dat je in staat bent om te analyseren en een probleem in kaart te brengen. Je werkt op een besluitvaardige manier om zo ook gelijk rekening te houden met eventuele achterliggende problemen.

Inlevingsvermogen

Je houdt rekening met de gevoelens en behoeften van anderen. Je kunt goed luisteren en toont oprechte interesse. Je kunt je inleven in anderen hun gevoelens en emoties. Je helpt anderen door te relativeren, je betrokkenheid te tonen, rustig en geduldig te blijven. Een fijne soft skill als je bijvoorbeeld kijkt naar conflicthantering.

De rol van Soft Skill Trainer

Wij zijn Soft Skill Trainer. De grootste aanbieder van incompany soft skill trainingen. Met meer dan25 verschillende trainingenhelpen we werknemers bij de ontwikkeling van hun soft skills. Dat doen we voor organisaties door heel Nederland.

In onze soft skill trainingen maken we gebruik van onze ‘actief leren’-methode. Dat betekent dat we de theorie veelvuldig afwisselen met praktijkelementen, zoals opdrachten, rollenspellen en verschillende oefeningen. Zo ontstaan direct inzichten en krijg je de nieuwe kennis en kunde razendsnel onder de knie.

Hebben jij en je collega’s interesse in een incompany soft skill training? Neem dan gerustcontact met ons op. We denken graag met je mee over de beste invulling voor jullie leerbehoefte.

Kunnen we je nog ergens mee helpen?👋

  • Interesse in een soft skill training? Bekijk hier alle 25+ trainingenin ons aanbod.
  • Wil je meer weten over onze organisatie? Op deze pagina vind je meer over ons.
  • Vrijblijvend sparren over jullie leerbehoefte? Neem gerustcontactmet ons op.

17 soft skill voorbeelden + uitleg: deze soft skills komen veel voor - Soft Skill Trainer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6153

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.