Wat zijn soft skills, en hoe ontwikkel je ze? | Planet Talent (2024)

Ze onderscheiden jou van anderen.

Elk jaar komen er talloze afgestudeerden met exact hetzelfde diploma en ongeveer dezelfde studieresultaten op de arbeidsmarkt. Waarom wordt kandidaat X geselecteerd voor job Y? De kans is groot dat zijn soft skills het verschil maakten. Soft skills zijn een differentiator. Je kent toch ook mensen die over alle vaardigheden voor een functie beschikken maar de job aan hun neus zien voorbijgaan? Omdat zij de potentiële werkgever niet konden overtuigen van hun hard skills? Het bewijst wel hoe nauw ‘hard’ en ‘soft’ met elkaar verbonden zijn. Soft skills geven je hard skills pas echt value.

Sollicitatietip: Denk goed na welke kwaliteiten jou typeren en staaf ze met een concreet voorbeeld. Verglijd niet in clichés zoals bruggenbouwer, resultaat-georiënteerd en gepassioneerd. En lieg nooit.

Ze bepalen je ‘cultural fit’ met het bedrijf

In elk bedrijf ligt het accent op bepaalde soft skills. Dat kan enorm verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het zijn jouw soft skills die bepalen hoe goed de ‘cultural fit’ is tussen jou en het bedrijf. Die ‘match’ wordt alsmaar belangrijker, want de bedrijfswereld vandaag is interpersoonlijk.

Wat betekent dit precies? Door de digitalisering is de focus verschoven naar de menselijke aspecten van een job, alles wat niet geautomatiseerd kan worden. Klantgerichtheid, creativiteit, kritisch inzicht... zijn broodnodige skills in bedrijven die ook in de toekomst willen meespelen. Daarom tillen ze zo zwaar aan het belang van deze interpersoonlijke eigenschappen. Ze zijn een vereiste voor succesvolle klantrelaties.

Je kan ze trainen en ontwikkelen

‘Hard skills’, een diploma en technische vaardigheden zijn de basis om een bepaalde functie te kunnen vervullen. Je kan ze leren en de opgedane kennis kan objectief gemeten worden. Een diploma is belangrijk, het soort diploma iets minder. Je hoeft geen informatica te studeren om in een IT-bedrijf te gaan werken. En mensen met een diploma fysica kunnen een uitstekende Business Developer worden. De hard skills die je voor een job nodig hebt, worden steeds meer ‘on the job’ aangeleerd. Maar daar heb je wel een sterk leervermogen voor nodig, en dat ontwikkel je op de schoolbanken.

Voor ‘soft skills’ is studeren iets minder evident. Of geloof jij in de mogelijkheid van een Masteropleiding Emotionele intelligentie of een postgraduaat Flexibiliteit? Zijn soft skills dan een kwestie van ‘je hébt het of je hebt het niet’? Integendeel. Er zijn maar weinig soft skills waarin je niet (veel) beter kunt worden met motivatie, doorzettingsvermogen en training.

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt vaak vooral naar je leervermogen en je passie gekeken: twee broodnodige skills om snel nieuwe hard skills aan te leren.

Je wordt erop beoordeeld en geëvalueerd

Een Business Developer die drie dagen aarzelt voor hij een prospect durft te bellen, zal het wellicht niet ver schoppen op de commerciële ladder. Communicatieve vaardigheden zijn in dit geval een must. Maar dat geldt (meer en meer) voor de meeste functies. Zelfs voor super specialistische technische materie gaat je geekiness best samen met je skill om het waarom van bepaalde ingrepen goed uitgelegd te krijgen.

In a high-IQ job pool, soft skills like discipline, drive and empathy mark those who emerge as outstanding.
Daniel Goleman - wetenschapsjournalist

Sommige soft skills worden belangrijker naarmate je hoger in de bedrijfshiërarchie komt. Leiderschap, anderen kunnen begeesteren, je cool bewaren: mooi voor een werknemer, onmisbaar voor een leidinggevende. Sommige soft skills zijn ook cruciaal voor de klant. Geen detail in internettijden waarin customer service steeds meer hét verschil maakt.

Los daarvan zijn soft skills altijd goed voor je ‘employability’. Met getrainde sociale vaardigheden blijf je levenslang gewapend voor alle veranderingen op je carrièrepad.

Intelligence is the ability to adapt to change
Stephen Hawking - wetenschapper

Ze bepalen je financieel succes tijdens je carrière.

Wist je dat… naar schatting 85% van je financieel succes afhangt van je soft skills: je communicatiestijl, hoe je in team werkt, de mate waarin je initiatief neemt, hoe je omgaat met verandering, … Dit heeft veel meer invloed op je carrière dan je technische vaardigheden. Als dat geen doorslaggevend argument is om je soft skills te trainen!

Scherp je soft skills ook buiten de job aan.

Bij dit alles zouden we bijna vergeten dat er nog leven is naast de job. Wel, het goede nieuws is dat je die soft skills ook op veel andere terreinen dan de job kunt aanscherpen. Soft skills ontwikkelen doe je sneller in groep en in de praktijk dan in je eentje. Wie dus actief is in de jeugdbeweging, sportclub, vrijwilligerswerking ... heeft doorheen de jaren ongetwijfeld al een behoorlijke soft skill sixpack ontwikkeld.

Tip: Denk eens na over wat je in je hobby's al geleerd hebt over engagement, samenwerken, communiceren... Juist: dat zijn de soft skills die het ook goed doen op je cv!

Wat zijn soft skills, en hoe ontwikkel je ze? | Planet Talent (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6159

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.